fredag den 9. august 2013

Et af litteraturens steder

 
John Steinbeck og Californien

Dér i bunden af Monterey Bay, hvor den berømte Pacific Coast Highway skal til at vise sig fra sin smukkeste og dramatiske side ligger byen Monterey.  I John Steinbecks roman Et mægtigt gilde fra 1945 er byen sardin-hovedstad og bebos af en flok outsidere. I dag er gaden, hvor sardinfabrikkerne lå, omdannet til et turiststrøg med restauranter og souvenirbutikker - og så en lille plads med en buste af John Steinbeck.  De sociale eksistenser er væk, men turisterne er der - måske ikke så meget på grund af deres interesse for stedet som én af Steinbecks inspirationer men mere på grund af de allerstedsnærværende søløver, pelikaner, havoddere og hvaler - og så selvfølgelig havet; det storslåede Stillehav.

Steinbeck blev født i Californien i 1902 i byen Salinas - øst for Monterey, og Salinasdalen og Monterey er steder han skildrer i sine bøger. Det var ikke de smukke naturscenarier eller dyrelivet i området der interesserede ham, men livet der blev levet dér. Flere af Steinbecks romaner har et socialrealistisk og dokumentarisk præg - dette ses især i hovedværket Vredens druer fra 1939 (dansk udgave), som overordnet set handler om Den amerikanske drøm. Steinbeck beskriver her frugtplukkernes vilkår i Californien under depressionen.


Romanens familien Joad er egentlig småbønder fra Oklahoma, men på grund af tørke er deres jord blevet forvandlet til en gold "dust bowl" og sammen med andre bønder fra Oklahoma og Kansas drager de mod Californien i håb om at finde arbejde som frugtplukkere. De bliver det, man kaldte høstzigeunere; fattige landarbejdere der drager fra frugtplantage til frugtplantage som løsarbejdere. Vredens druer beskriver høstzigeunernes hårde liv, strejkerne ved frugtplantagen, kampen for et værdigt liv, og det var Steinbeck meget om at gøre at vise dette råt for usødet, hvilket især ses i romanens allersidste scene - som ikke skal afsløres her! Steinbeck var en vred mand, da han skrev romanen, han mente der måtte gøres noget for de landarbejdere der led og sled så hårdt, og ud af denne vrede kom  altså denne lidenskabelige roman, der er svær at ryste af sig.  Hans engagement ses også ved at han udover romanen skrev artikelserien The harvest gypsies; on the road to The grapes of Wrath. 

Romanen blev fimatiseret i 1940 med Henry Fonda i hovedrollen som den karismatiske Tom Joad.

Nord for Monterey og lidt inde i landet ligger der stadig frugtmarker - præcis som de frugtmarker der tiltrak tusinder af høstzigeunere i 30'erne. Der er altså stadig frugtplukkere i Californien, nu kommer de ikke længere fra Oklahoma men fra Latinamerika - primært Mexico. De har det stadig hårdt, og deres skæbner bliver også i det 21. århunderede dokumenteret - fx af mexicaneren Francisco Jiménez der har skrevet en selvbiografi om sin families liv som immigranter i Californien. Men det er en helt anden historie.

Læs evt. mere om Steinbeck her: http://www.litteratursiden.dk/analyser/steinbeck-john

Ingen kommentarer:

Send en kommentar