mandag den 3. august 2015

Litterære haver

I 2014 og 2015 er der udkommet to særlige engelsksprogede bøger om litterære haver:  "Virginia Woolfs have. Historien om haven ved Monk's House" (Caroline Zoob, Lindhardt og Ringhof, 2014) og "The writers garden. How gardens inspired our best-loved authors" (Jackie Bennett, Frances Lincoln Limited Publishers, 2015) - sidstnævnte er ikke oversat til dansk. Begge tilhører de den genre man kan kalde litterære havebøger; de handler om litteratur og havedyrkning, og de nøjes ikke bare med at skrive om det - de viser det også med et stort udvalg af indbydende billeder af haverne og yndlingsstederne.

Bogen om Virginia Woolfs have ved Monk's House gennemgår kronologisk historien om huset og haven, fra ægteparret Woolfs erhvervelse af stedet  i 1919, hvordan de begyndte at indrette huset og haven, til Virginia Woolfs selvmord i 1942 og Leonard Woolfs sidste år på stedet.
Udover de mange flotte billeder, tegninger af havens indretning og collager indeholder bogen relevante citater med tilknytning til stedet fra især Virginia Woolfs forfatterskab. Bogen er et indblik i en forfatterindes passion for et sted med stor betydning for liv og værk, men den er også et indblik i overvejelser angående havedyrkning og haveindretning.
Virginia Woolf får en skrivehybel i haven, og det er her hun skriver sine mest berømte romaner, om denne hybel har hun skrevet følgende: "(I morgen) skal jeg dufte til en rød rose; skal stille svæve hen over græsplænen (jeg bevæger mig som jeg har en kurv med æg på hovedet), tænde en cigaret, placere skrivepladen på knæene og som en dykker nedsænke mig, meget forsigtigt, i den sidste sætning jeg skrev i går." (p. 119).
Monk's House ligger i Sussex og er i dag åben for publikum - Se mere her.


Collage fra bogen "Virginia Wollfs have. Historien om haven ved Monk's House."





"The Writers garden" indeholder 19 kapitler om engelsksprogede forfattere og deres haver - blandt andet også et kapitel om Virginia Woolf og haven ved Monks House. Bogen går ikke så tæt på forfatterne, men billederne af haver i engelsk stil har man lyst til at kigge på, og man får interessante biografiske og topografiske oplysninger der er relevante for de pågældende forfatteres bøger, og dét giver lyst til at læse eller genlæse dem. Det er forfattere som Charles Dickens, Roald Dahl  (ham der skrev bogen der danner forlæg til filmen "Charlie og chokoladefabrikken"),Winston Churchill og ikke mindst Laurence Sterne hvis romanserie "Tristam Shandy" (1759-67) er den første ikke-lineære roman, der gør det muligt for  læseren at læse de enkelte bind i vilkårlig rækkefølge. Det understreges også, at denne bog konstant har været i trykken i 250 år! Altså en evig klassiker.
Her nogle af bogens billeder:


Rudyard Kiplings have,  Sussex

To kig til Lurence Sternes have, North Yorkshire

Ingen kommentarer:

Send en kommentar